torstai 23. toukokuuta 2019

Kiinteiden aloitus

Neuvolan suosituksen mukaan korvikkeella kasvavien vauvojen suositellaan aloittamaan kiinteiden maistelu jo 4 kuukauden iässä, sillä ainakin se pienentää allergia riskiä. Meillä ollaan kasvettu hyvin korvikkeella, mutta ajateltiin aloitella kiinteät pikkuhiljaa nyt, kun 4 kuukautta on tullut täyteen. Ainakin oman tulkinnan mukaan myös valmiudet ovat alkaneet pikkuhiljaa täyttymään, niin en näe syytä miksei voisi jo aloitella.

"Lapsi on motoriselta kehitykseltään valmis syömään kiinteitä ruokia, kun hän pystyy istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä sekä koordinoimaan silmien ja käden yhteistyötä ruokia tavoitellessaan." - THL, 2016


Ikinä en ole vauvaa tai lasta syöttänyt, joten aika paljon joutui googlettelemaan, että mitä sitä nyt pitäisi tehdä ja mistä ylipäätään aloittaa koko homma. Huomasin, että aloitukseen suositellaan vihanneksia tai juureksia, sillä hedelmillä ja marjoilla aloittaessa voi olla riskinä se, että lapselle ei enää maistu ei-niin-makeat -jutut. Monet aloittavat perunalla tai bataatilla, mutta me päädyttiin porkkanaan. Ei siis muuta, kun paloiksi kattilaan kiehumaan ja soseeksi. Tämän jälkeen otin parin päivän annokset purkkiin jääkaappiin, ja pakastin loput jääpala-astiaan, josta sitten siirrän nuo kalikat johonkin minigrip -pussiin tai pakasterasiaan.

4-kuukautispäivän kunniaksi annoimme päivällä ensin maidon, ja sitten päälle porkkanasosetta, jonka lämmitin ja laitoin hieman korviketta sekaan. Tämä teelusikallinen outoa oranssia tavaraa oli hieman omituisen makuista, ainakin ilmeistä päätellen, mutta lopulta neidin piti ottaa itse kiinni lusikasta. Seuraavana päivänä annettiin tätä "porkkanavelliä" uudelleen, ja hyvin näytti uppoavan. Neidin mahakin on toiminut vielä toistaiseksi normaalisti!

Ajattelin jonkun verran tehdä itse soseita, mutta varmaan kuitenkin suurin osa ainakin marja- ja hedelmäsoseista ostetaan valmiina kaupasta. Oikeasti ihan vaan sen helppouden ja ehkä myös vähän oman laiskuuden vuoksi. Tämän hetkinen suunnitelma on antaa uutta makua aina kahdesti viikossa. Ensin siis porkkana, sitten bataatti, päärynä ja omena, ja kaikkea mitä nyt noiden jälkeen sattuu löytymään.

Eiköhän tästä hyvä tule..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti