keskiviikko 6. maaliskuuta 2019

Osastolla

Vietettiin sairaalassa vierihoito-osastolla lauantai aamusta keskiviikko iltapäivään, eli 4 päivää mun laskujen mukaan, mutta sairaalassa lasketaan jotenkin eri tavalla (synnytyspäivä on päivä nro 0) ja kotiuduttiin siis kolme päivää sektion jälkeen. Osastoajasta on kulunut jo sen verran aikaa, että en ihan tarkalleen kaikkea muista, mutta yritän parhaani! Kirjoitan erillisessä postauksessa sektiosta toipumisesta ja kivuista, joten keskityn tässä vaan vauvan hoitoon liittyviin asioihin.

Lauantaina aamuyöllä mies tosiaan joutui lähtemään kotiin, kun me vauvan kanssa jäätiin osastolle. Mulla oli sängystä ylösnousukielto, eli aina kun tarvitsi jotain, piti soittaa hoitajien kelloa. Tunnin päästä siitä, kun mies lähti, niin pyysin hoitajaa ottamaan vauvan yöksi, jotta saisin levättyä edes muutaman tunnin pitkän valvomisen jälkeen. Vauva oli ollut tyytyväisenä hoitajien huoneessa, kun tämä tuore ja väsynyt äiti nukkui vajaan neljän tunnin unet. Hän söi oikeastaan koko sairaalahoitoajan 3-4 tunnin välein, joten tosi hyvin sai aina välissä levättyä ja ihasteltua vauvaa.

Tuore isä vietti osastolla aikaa aina noin 12-19 ja sai aina päävastuun vauvan hoidosta. Isälle opetettiin vaipan vaihto, pyllyn pesu, napatyngän ja silmien ym. putsaukset, ja niitä hän siellä sitten ahkerasti ja innoissaan teki mun ollessa sänkypotilaana. Öisin hoidin sitten itse vauvaa, eli olin lähellä ja syötin, mutta kivuista johtuen jouduin aina pyytämään hoitajaa esimerkiksi vaihtamaan vauvalle vaipan, jos oli tullut kakka yön aikana.


Olin kuullut huonoja kokemuksia joistakin kätilöistä, mutta Taysin osastolla 4a he olivat kyllä tosi mukavia ja avuliaita, vaikka siellä pyritäänkin siihen, että vanhemmat hoitaisivat kaiken heidän ollessa ohjaajina. Tämä ei kuitenkaan meidän kohdalla oikein onnistunut, kun päivisin miehen ollessa paikalla. Tämänkin takia ihmettelen, että perhehuoneita ei ole saatavilla kun vain muutama - mekin oltaisi voitu hoitaa tyttöä yhdessä ilman apua, jos mies olisi saanut olla paikalla ympäri vuorokauden. Toivottavasti tämä asia muuttuu uuden sairaalan valmistuessa!


Viimeisinä päivinä osastolla meidän päivävuorossa oleva kätilö ja opiskelija olivat ihan super mukavia ja avuliaita. Laitoinkin heille vielä jälkikäteen palautetta, kuinka hienosti he hoitivat työnsä ja vähän enemmänkin. Oma kokemukseni opiskelijoista tuolla opetussairaalassa on siis todella positiivinen.

2 kommenttia:

 1. Onnea pienokaisesta ja toipumista sektiosta! <3
  Hienoa, että osastolta jäi noin positiivinen kokemus.
  Me olemme vasta kohta menossa tutustumaan synnytyssairaalaan eli kaikki on vielä edessä..
  Terkuin
  Heidi + rv 23

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Loppuraskaus menee tosi nopeesti, nauti siitä ja tsempit sinne :)

   Poista