torstai 30. elokuuta 2018

Vauvavakuutuksista

Suomessa terveyspalvelut toimivat mielestäni tosi hyvin, vaikka oon ennen ollut ihan toista mieltä. Mulla on lapsesta asti ollut hoitokuluvakuutus ja oon käynyt aina lääkärissä yksityisellä vauvasta 20-vuotiaaksi saakka. Mun vakuutusta ei jatkettu enää tuon jälkeen ja jouduin siirtymään julkisiin terveyspalveluihin. Olin aluksi ihan kypsä julkisen toimintaan ja hitauteen, kun aikaa ei meinannut millään saada, paitsi jos oli pää kainalossa. Kuitenkin flunssan yms. iskiessä pääsi lääkäriin nopeasti pienen (lue: usein hyvinkin pitkän) jonotuksen jälkeen. Myöhemmin, kun mulla oli vaikka mitä oireita ja syitä ei löytynyt, niin olin hyvin tyytyväinen kunnan toimintaan saada asiaan selvyys, sillä he rahoittivat erikoislääkärikäyntejä ja tutkimuksia yksityisillä lääkäriasemilla, joista maksoin vain poliklinikkamaksun verran. Tässä täytyi kuitenkin olla tosi tiukka ja vaatimalla vaatia lisää tutkimuksia ja käyntejä, mutta kyllä niitä sitten saikin. Lopulta kuitenkin pääsin tarvitsemaani hoitoon omakustanteisen yksityisen lääkärikäynnin kautta, joten ei tuo julkisten toiminta aina kuitenkaan ole sitä mitä toivoisi omalle lapselle. Toki eri kunnissa ja kaupungeissa saattaa olla eri tilanteet, mutta näin mä olen kokenut tämän meidän paikkakunnalla. Ollaan kuitenkin päädytty ottamaan meidän esikoiselle hoitokuluvakuutus ihan vaan varmuuden vuoksi, kun ei tiedä kuinka herkkä tapaus sieltä on tulossa, ja myös meidän lyhyen jonotuskärsivällisyyden vuoksi. :D Voihan sen vakuutuksen sitten myöhemmin irtisanoa jos tuntuu, ettei sille olekaan tarvetta.

Monet (ellei kaikki) vakuutusyhtiöt tarjoavat syntymättömän lapsen vakuutusta, eli tehdään vakuutusvaraus, joka maksaa tietyn summan ja vauvan vakuutus alkaa pyörimään heti syntymästä lähtien. Yhtiöillä on todella isoja eroja vakuutuksissa, sillä jotkut vaativat kotivakuutuksen myös samaan yhtiöön ja joissain vakuutus esimerkiksi lakkaa tiettyyn ikään mennessä. Sen vuoksi halusin kirjoitella vähän vakuutuksista joita itse kilpailutin, josko siitä olisi jollekin hyötyä mietinnöissä.


Turva
Turva tuli ensimmäisenä mieleen, kun meillä on liiton kautta hyvät alennukset kyseiselle yhtiölle ja saatiin täältä todella hyvä autovakuutus. He vaativat kotivakuutuksen samaan yhtiöön, joten kilpailuttamista oli enemmän. Lopuksi sain heiltä jonkun ihan päättömän summan pelkästä vauvavakuutuksesta (muistaakseni yli 400e), joten hylkäsin heidän tarjouksen samalta istumalta.

Aktia (Folksam)
Luin tästä jonkun verran etukäteen yhdestä blogista ja ajattelin kilpailuttaa myös tämän, sillä autovakuutuksia kilpailuttaessa Folksamilta sai todella hyvän tarjouksen. He vaativat kuitenkin, että kotivakuutus on myös heillä, joten siinä joutui miettimään myös tämän. Heidän vauvavakuutus oli jotakuinkin niin, että 350e ensimmäiset 0-2v, sen jälkeen summa pienenee jonnekin 265e paikkeille, ja alkaa taas nousemaan lapsen täyttäessä 14 vuotta. Omavastuu heillä olisi ollut 125e/v ja korvaussumma 50 000e koko vakuutusajalta. Tämä olisi potentiaalinen vaihtoehto, jos kotivakuutuksen hinta ei kovin nousisi nykyisestä.

If
Tämä oli meille pitkään se "ykkösvaihtoehto", sillä oltiin kuultu hyvää tästä vakuutuksesta ja tätä katseltiin ensimmäisten joukossa. Kuitenkin hintoja kilpailuttaessa muiden vakuutukset olivat halvempia kun heidän, joten päädyimme luopumaan tästä. Heillä hinta oli n. 450e (lapsivakuutus 380e ja äidin osuus n. 69e, voimassa 80v. asti) ja omavastuu tässä 100e/v ja korvaussumma 50 000e/vakuutus. Tämän lisäksi vakuutuksen hinta nousisi ensimmäisen vuoden jälkeen, sillä jos ei kuulu If etuohjelmaan, niin vuosimaksu nousee 30%. Kiitos, mutta ei kiitos.

OP
Tästä oli eri äitiysryhmissä paljon keskustelua, että monet ovat ottaneet OP:lta ja kehuneet sitä paljon. Ensimmäistä kertaa katsoessa heidän vakuutuksensa oli kaikista kallein, mutta luulisin sen johtuvan ajankohdasta, sillä katsoin vakuutuksen hintaa jo ennen rakenneultran tekemistä ja vakuutuksen hinta oli myös jotain lähellä 400e. Ajattelin kuitenkin katsoa myöhemmin uudelleen ja nyt sain hinnaksi noin 270e, 100e omavastuulla ja 200 000e korvaussummalla. Lisäksi tähän kuului hammastapaturmavakuutus, invalidi- ja muut toimeentuloturvat. Vakuutus voimassa 100-vuotiaaksi saakka. OP ei vaadi kotivakuutusta heille, mutta keskittäessä saisi alennusta, tietysti. Tämä taitaa tällähetkellä olla meidän valinta, ellei tule jotain ylläreitä jostain muualta.


Onko teillä vakuutus jossain tietyssä yhtiössä tai ootteko kilpailuttaneet vakuutuksia? Ootko ehkä löytänyt jonkun vielä paremman, kun mitä tässä on listattu? Kuulisin mielelläni teidän kokemuksia näistä ennen lopullista päätöstä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti