sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Halvalla reissuun

Näiden 26 vuoden aikana on tullut matkusteltua aika paljon ja enemmän viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Oon huomannut, että yleensä se oon aina minä kuka etsii meille lennot ja hotellit, joten koen että musta on tullut aika hyvä siinä. Käydään tosi harvoin valmismatkoilla, ehkä 1/10 kaikista matkoista, joten tosi paljon tulee suunniteltua kaikki itse. Tehdään usein myös niin, että varataan lennot muutamaa kuukautta etukäteen tai jopa myöhemmin, joten sekin saattaa joskus asettaa pieniä haasteita edullisten matkojen löytymiselle. Meidän matkojen budjetit on lähes aina tosi pieniä, joten joka kerta joutuu kikkailemaan lähinnä kohteiden ja lentojen kanssa. Listaan muutamia itselleni tärkeitä asioita, joista koen olevan hyötyä edullisten lentojen ja majapaikkojen etsinnässä. Toivon, että näistä olisi muillekin edes jotain hyötyä...


 • Älä suunnittele lomaa vain tietylle viikolle, vaan ole joustava!
  • Jos olet joustava lähtö- ja paluupäivän suhteen, niin on huomattavasti parempi mahdollisuus saada lennot halvemmalla. Hyödynnä hakusivujen +- 3 päivää / hintakalenteri -vaihtoehdot. Voit olla joustava myös kohteen valinnassa, jos hinta ei miellytä.

 • Kurkkaa lentotarjouksia myös matkatoimistojen sivuilta!
  • Oon monesti löytänyt tosi halpojakin lentoja tuin ja tjareborgin kautta, mutta tämä pätee yleensä enemmän äkkilähtölentoihin tai lentoihin sesonkien ulkopuolella.

 • Mieti tarkasti vaihtojen tarpeellisuus!
  • Onko järkeä ottaa se kolmen tunnin vaihto kentällä x, kun pari kymppiä kalliimmalla saisi suorat lennot? Vaihdon aikana kuluu yllättävästi rahaa esimerkiksi ruokaan. Yön yli vaihtoja kannattaa miettiä siinä mielessä, että saatat saada ns. ilmaisen stopoverin kyseisessä kaupungissa jos sen kaupungin tutkiminen vaan yhtään kiinnostaa.

 • Hae ja vertaa lennot ja hotellit erikseen
  • Käytän lentojen haussa yleensä Skyscanneria ja Momondoa, ja näissä kummassakin ensin pelkästään hintakalenteria. Lentoja voi katsoa myös lähilentokentille tai lento paikkaan x ja lähtee takaisin kotiin paikasta y, koska joskus se saattaa tulla halvemmaksi. Joskus myös vaikka Tampereelta saattaa löytyä lento halvemmalla kun Helsingistä, jos mukaan laskee matka- ja parkkikustannukset (riippuu tietty missä asut). Pyrin etsimään lennot parille eri päivämäärälle ja sitten alan katsomaan hotelleita niiden mukaan. Hotellit kannattaa katsoa myös parista eri paikasta (mun suosikki booking.com) ja miksei myös Airbnb:stä.

 • Majoituksen etsintä ja valitseminen
  • Mieti, millainen yöpymisvaihtoehto kiinnostaa (hotelli, hostelli, yksityinen asunto, yksityisen vuokraama huone) ja mitä vaadit majoitukselta. Haluatko uima-altaan, ilmastoinnin, hyvän sijainnin, jääkaapin, aamupalan yms. Hakuehtoja voi laittaa loputtomiin, mutta mitä enemmän niitä laittaa, sen kalliimmaksi majoitus yleensä tulee. Vertaile majoituksen hintaa eri sivustoilla ja huomioi erikseen laskutettavat sähkö- / resort- ja siivousmaksut, sekä verot (kaikki riippuen kohteesta), sillä ne yleensä lukevat erikseen vielä jossain hämyssä paikassa. Mieti myös haluatko olla samassa majapaikassa koko loman ajan, vai olisiko kiva olla esimerkiksi kahdessa eri kaupungissa.

 • Lue majoituspaikan arvioinnit ennen varausta!!!
  • Joskus Aasiaa kierrellessä voi olla, että majoitus tulee etsittyä tyylillä "kävele ensimmäiseen paikkaan ja kysy hinta --> jos hinta ja huone miellyttää asetu taloksi". Tästä ei sinänsä ole mitään haittaa ja suunnittelemattomuus on joskus tosi rentouttavaakin, MUTTA saattaa käydä niin, että huone näyttää tosi siistiltä ja hinta, sekä sijainti on sopivat ja sitten ekana yönä oot metsästämässä bed bugseja (lutikoita) sun huoneesta (been there, done that). Suosittelenkin, että AINA kannattaa lukea majapaikan arvostelut, vaikka sen ottaisikin paikan päältä ja _yksikin_ maininta bed bugseista, oudosta omistajasta tai tosi kovasta sängystä = mieti kaksi kertaa, ennen kun varaat sängyn, sillä harvemmin kukaan turhaan niitä juttuja kirjoittelee.
  • --> Yöpymisen jälkeen: Kirjoita arvostelu majapaikastasi myös seuraaville, kaikki hyvät ja huonot jutut mitä tulee mieleen: oothan itsekin lukenut muiden arvosteluja majapaikkaa valitessasi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti