perjantai 29. kesäkuuta 2018

Niskaturvotus -ultra

Saatiin aika Pohjois-Karjalan Keskussairaalan äitiyspoliklinikalle nt -ultraan juhannusviikon maanantaille, päivälle 12+5. Huikeen hyvien yöunien jälkeen (4h...) pääsin heti aamu seitsemältä ensimmäisenä kätilön ultrattavaksi. Tämä tutkimushan on osa vapaaehtoista seulontatutkimusta, johon kuuluu veri- ja virtsakokeet, sekä tämä ultra ja nämä tulokset yhdistettynä saadaan selville riskilukema kromosomipoikkeavuuksiin (esim. downin syndrooma). Yleensä tätä tutkimusta pidetään myös eräänlaisena "virstanpylväänä", jonka jälkeen voidaan kertoa raskaudesta jo enemmän julkisestikin.
Heti kätilön tavatessani mainitsin asiasta, että olemme odottamassa ensimmäistä ja haluaisin, että hän kertoo mahdollisimman tarkasti, mitä tekee ja näkee, jotta saisin oloni mahdollisimman rennoksi kun mieheni ei työkiireiltään päässyt mukaan. Kätilö vaikutti todella mukavalta ja ymmärsi minua hyvin ja lopulta kertoikin kaiken todella tarkasti! Kuulin asioita munuaisista, aivoista, selkärangasta, sydämestä ja varmaan kaikesta muusta mitä tuossa tutkimuksessa on tarkoitus katsoa.

Normaalisti tutkimuksessa katsotaan onko sikiö oikeassa paikassa, onko elimet kehittyneet oikein ja toimivatko ne. Myös tässä tarkoituksena on tarkastaa tuo niskaturvotus, josta saadaan laskettua tuo aiemmin mainitsemani riskilukema. Meillä niskaturvotus katsottiin viimeisenä ja sikiön hankalan asennon vuoksi jouduttiin kokeilemaan myös vatsan päältä ultraamista. Meidän lukema oli muistaakseni 1,3mm eli ihan normaali ja kätilö oli sitä mieltä, että nämä meidän riskilukemat eivät tule menemään riskirajan ali (1:250), joista joutuisi lisätutkimuksiin. Lopulliset tulokset tulevat kuitenkin vasta noin viikon päästä ultrauksesta.Oli ihana nähdä, kuinka mini oli kehittynyt ja näytti jo kovin vauvalta! Siellä se heilutteli menemään käsiään ja jalkojaan ja selkeästi heilutti meillekin yhdessä kohtaa. Muuten käsi pysyi vahvasti otsalla ja jonkun verran pyörittiin ja oltiin mutkalla, mutta ei kuitenkaan kauhean vauhdikkaalta tapaukselta vaikuttanut tämän perusteella. Jäi tosi hyvä mieli tästä ultrasta ja en malta odottaa seuraavaa kertaa, kun pääsee tätä ihanuutta katsomaan! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti